Måste jag köpa en sticksåg om jag ska lägga golvet själv?
Visst går det att såga till golvbrädorna med en vanlig fogsvans, men det går betydligt snabbare – och blir förmodligen rakare – med sticksåg. Med en sticksåg är det dessutom mycket enklare att såga ut för elementrör, eller fixa till krångliga hörn etc. Och om du investerar i en sticksåg så lovar vi att du kommer få användning för den många gånger!
I vilken riktning ska jag lägga golvet?
Om du lägger golvet i den riktning ljuset faller in från fönstret, så syns skarvarna mindre. Om rummet är långsmalt med fönster placerade i längdriktningen, kan du välja det som du tycker är viktigast att poängtera – formen på rummet eller ljuset.
Funkar det med parkettgolv i köket?
Ja, det kan det absolut göra. Men då bör man tänka på att välja rätt ytbehandling. Lackad eller hårdvaxad yta är bättre än oljad i köket, eftersom de är lättare att hålla rena. Oljade golv blir lättare fläckiga. Generellt sett är det bättre för parkettgolv att torrmoppas och dammsugas. Ska man våttorka så gäller det att snåla med vattnet, så att golvet inte blir skadat.
Vad är skillnaden mellan 1-stav och 3-stav?
I 1-stavsparkett är staven lika bred som plankan, medan 3-stavsparkett har tre stavar på samma bredd. Generellt kan man säga att 1-stav passar bättre i större rum, medan 3-stav lämpar sig bra för mindre och smalare rum. Men vilket du väljer handlar i slutändan bara om vad just du tycker ser bäst ut.
Kan jag lägga parkett direkt på plastmatta?
Ja, det går i regel bra att lägga trägolven direkt på den befintliga plastmattan. Förutsatt att golvet är jämnt, torrt och friskt. Är mattan väldigt ojämn kan det vara bättre att slita ut den, eftersom ett ojämnt underlag kan göra att trägolvet knarrar.
Vilket golv är bäst i barnrummet?
Barnrummet, precis som köket, utsätts för hårda prövningar och måste kunna tåla en hel del. Det ska vara lätt att göra rent och klara repor, samtidigt som det ska vara skönt att ligga på. Både parkett och laminatgolv fungerar bra, men det kan vara en god idé att välja lackat snarare än oljat.
Hur undviker jag att parketten reser sig när det blir varmt och fuktigt?
Trä är ett levande material som påverkas av luftfuktighet och rör sig efter årstiderna. På sommaren sväller golvet och på vintern krymper det. Därför är det viktigt att du alltid lägger med rörelsefogar längs med väggarna. Räkna med minst 1,5 mm per breddmeter golv. Var i landet du bor påverkar också golvet – kom in till oss så hjälper vi dig med ditt golvprojekt!
Vår gamla parkett är sliten och ful – kan vi slipa den själva?
Ja, det kan du, men det är en del att tänka på. Till att börja med bör du ta reda på vad det är för golv du har. Ett fanérgolv kan t ex inte slipas om. Vissa golv kan också vara behandlade med ytskikt som försvinner om du slipar det. Om du ska slipa ditt golv rekommenderar vi att du hyr golvslipningsmaskin – gärna två, en för stora ytor och en för mindre. Det är viktigt att du alltid har maskinen i rörelse, annars kan du få fula märken i golvet. Kom in till oss så får du fler tips om hur du lyckas med golvet.
Kan vi lägga trägolv även i källaren?
Ja, men du bör tänka på att det alltid finns risk för fukt. Även om grunden är väldränerad måste du ha en godkänd ångspärr. Trä är ett organiskt material som kan mögla om det ligger direkt mot ett fuktigt betonggolv. Vill du dessutom ha golvvärme ställer det ännu högre krav på installationen. Är du osäker är du alltid välkommen att fråga oss om hjälp!
Fungerar trägolv tillsammans med golvvärme?
Ja, det fungerar utmärkt, men det är viktigt att värmen är jämnt fördelad och att temperaturen inte överstiger 27 grader. Trägolv med golvvärme är mer känsliga för fukt, så därför rekommenderar vi inte bok eller lönn. Du måste alltid lägga en ångspärr under golvet.